Når en konsulent bytter oppdrag

Vi har tidligere skrevet om hva som er den perfekte lengden på et konsulentoppdrag. Motivasjonen bak den artikkelen var at kunder har en tendens til å ønske å beholde flinke konsulenter så lenge de kan, og at konsulenten selv må være bevisst på når det er lurt å bevege seg videre.

Langvarige oppdrag er på de fleste områder en positiv ting. Det gir en trygg økonomi og man får dybdekunnskap om både et forretningsområde og en teknisk løsning. Jo lenger man er et sted, desto mer tillit og kunnskap får man.
Det er for mye av denne tryggheten som gjør at man bør finne seg et nytt oppdrag. Samtidig skaper denne tryggheten en dørstokkmil som det kan være vanskelig å forsere for en stakkars konsulent.

Fra full kontroll til null kontroll

En konsulent som har vært lenge i et oppdrag, vil som regel kjenne løsningen hen jobber med inn og ut. Vedkommende har kanskje vært med på å bygge den opp helt fra grunnen og kjenner de fleste irrganger og særegenheter med løsningen. Konsulenten har blitt vant til å ha full kontroll over teknologien hen jobber med og forretningsproblemene løsningen skal understøtte.

Når konsulenten skal i gang med sitt nye oppdrag, oppleves det som å rykke tilbake til start når man ikke har noe kjennskap til den tekniske løsningen. Ofte har man heller ikke så mye kjennskap til forretningsområdet eller folkene man skal jobbe med. Man settes på mange måter tilbake til første arbeidsdag da alt var nytt og man ikke forstod så mye og trengte hjelp og rettledning til det meste.

En slik forandring kan gå ut over både selvtillit og selvfølelse.

De beste og mest erfarne konsulentene har gode strategier for hvordan de fortest mulig skal bli produktive i oppdrag. De har en god strategi for hvordan de skal bli kjent med den tekniske løsningen, hvordan de skal bygge kompetanse om et nytt forretningsområde og hvordan de skal gjøre seg kjent med organisasjonen. De vet hvilke spørsmål de skal stille og er ikke redde for å stille dem.

De kundene som får mest ut av konsulentene de leier inn, er ofte veldig flinke til å onboarde nye folk. De har gode rutiner både når det gjelder de tekniske løsningene og domenet. De har god dokumentasjon på løsningene sine, og lar de nye konsulentene par-programmere sammen med de som allerede kjenner løsningen. De skaper trygghet og en god arena for læring.

Når erfarne og dyktige konsulenter treffer kunder som er gode på onboarding, blomstrer ofte produktiviteten.

Fra full tillit til null tillit

En flink konsulent som har vært lenge hos en kunde, nyter som regel stor tillit. Kunden vet hva konsulenten står for og er ikke redde for å gi hen ansvar. Dette er en tillit konsulenten har brukt lang tid på å bygge opp, og som gjør at vedkommende vet at man blir hørt på når man har en mening.

Når konsulenten begynner i et nytt oppdrag, ligger denne tilliten igjen hos den forrige kunden. Man må begynne helt på ny med å vise kunden at man er kompetent, har integritet og er en person de kan stole på. Man vil bruke lang tid på å kunne nyte den samme tilliten man hadde hos den forrige kunden.

De flinkeste og mest erfarne konsulentene er klar over dette fenomenet. De vet at de må vise kunden hva de kan, hva de står for og at de vet hva de holder på med. De vet at dette tar tid og at de ikke skal buse inn hos kunden og begynne å ha bastante meninger fra dag 1. Det gjelder å gå inn i et nytt oppdrag med en plan og en ambisjon, men også med ydmykhet og tålmodighet. 

Det handler også om å være klar over at kunden betaler mye for dyktige konsulenter, og at de forventer mer av en konsulent enn av en ansatt. Når en konsulent har vært lenge et sted, har de ofte blitt såpass husvarme at det går greit at de kommer for sent på jobb noen dager, går hjem tidlig andre dager og kunden stoler på at vedkommende gjør en god jobb på hjemmekontor. Slike friheter kan man av og til ta seg når man har bygget opp goodwill over tid. 

Men når man er ny et sted, er det viktig å være klar over at det å ta seg slike friheter kan gi et dårlig inntrykk tidlig i oppdraget. Kunden er klar over at konsulenten ikke er fullt produktiv ennå, og forventer at hen dedikerer 100% av tiden sin til å bli i stand til å levere. Og har man gitt kunden et dårlig inntrykk tidlig i oppdraget, skal det mye til å snu det rundt.

Oppsummering

Det å bytte prosjekt for en konsulent, er å ta seg en tur ut av komfortsonen. Noen ganger er spranget så stort at de ikke en gang kan se komfortsonen fra der de er. I slike tilfelle gjelder det å holde hodet kaldt, ha mot til å føle seg dum, ha mot til å stille spørsmål og blottlegge mangel på kompetanse og ha tålmodighet til å finne tilbake til komfortsonen ett skritt av gangen.

Som oppdragsgiver får du mer ut av konsulenten hvis du er klar over at du får inn en person som har gått fra full kontroll til null kontroll. Gjennom god dokumentasjon og gode onborading-rutiner gir du konsulenten en mindre traumatisk oppstart og du vil fortere få en produktiv person inn i teamet ditt. Vær tydelig på at du er klar over at konsulenten ikke vil være produktiv fra dag 1 og skap et klima hvor det føles trygt å stille de dumme spørsmålene.

Neste
Neste

Felles forståelse – nøkkelen til bedre resultater